ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Νίκος Μηλιώτης: Μας διακρίνει η Αξιοπιστία.

Προχωράμε δυναμικά, στηρίζουμε τον τόπο μας

Με την παρουσία μελών – μετόχων, του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της 20ης χρήσης των πεπραγμένων και οικονομικών καταστάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης.

 

 

«Καλύτερο από τα αναμενόμενα ήταν το 2015 για την Τράπεζά μας», τόνισε ο Πρόεδρος Νίκος Μηλιώτης δίνοντας το στίγμα του οικονομικού απολογισμού της χρονιάς. «Σε μια προβληματική χρονιά για το τραπεζικό σύστημα, τη χειρότερη της περιόδου της οικονομικής κρίσης, η Τράπεζα κατάφερε να σταθεί όρθια, πατώντας στις δικές της δυνάμεις, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Οικονομική και πολιτική κατάσταση

Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Μηλιώτης αναφέρθηκε σε επίσημα στοιχεία – πορίσματα για την ελληνική οικονομία: «Το 2015 το κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατούσε ήδη από τα τέλη του 2014, επιδεινώθηκε από παράγοντες όπως η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η υποχρεωτική τραπεζική αργία και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και η διενέργεια δύο εκλογικών αναμετρήσεων κατά την διάρκεια του έτους. Στην μερική σταθεροποίηση της κατάστασης συνέβαλε η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών της. Τα  προηγούμενα  έτη  2008-2014,  η ελληνική  οικονομία απώλεσε σωρευτικά πάνω από το 25% του Α.Ε.Π. της, η κατάσταση επηρεάστηκε αρνητικά από τους προαναφερθέντες παράγοντες καθώς  και  από  τα  επιπρόσθετα  μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους της. Όμως, η τοπική οικονομία συνεχίζει να διαθέτει πολλές προοπτικές, υπάρχουν δυνατότητες επενδύσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία».

 

 

 Ενισχύσαμε την κεφαλαιακή μας επάρκεια – Στηρίξαμε την τοπική ανάπτυξη

Στη συνέχεια, ο κ. Μηλιώτης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και τη δράση της Τράπεζας. Ενώ ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτος. Οι μόνες που δεν χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση ήταν οι μικρές Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Εμείς, μια τοπική Συνεταιριστική Τράπεζα καταφέραμε να βγούμε από αυτή τη χρονιά με πολύ μικρές απώλειες, σε σύγκριση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη παρακινούμενα από το φόβο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις απέσυραν τις καταθέσεις τους, σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίσαμε να βοηθούμε τα μέλη – πελάτες μας. Ήμασταν παρόντες όταν τοπικές επιχειρήσεις ήθελαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ή να δανειοδοτηθούν. Μέσα από τη δράση μας, ακόμη και στη πιο δύσκολη χρονιά από την έναρξη της λειτουργίας μας, στηρίξαμε το τοπικό επιχειρείν και τις θέσεις εργασίας. Προχωρήσαμε, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, στις 22 Δεκεμβρίου 2015, σε Αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου μας, ως μια ενέργεια προληπτική και μη απαιτητή με κύρια στόχευση την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, της ανταγωνιστικότητάς και τη στήριξη της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας».

 

Το α’ εξάμηνο του 2016 είναι ελπιδοφόρο

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη που έδωσαν το παρών στη Γενική Συνέλευση, όλους όσους πιστεύουν έμπρακτα στην Τράπεζα και τη δυναμική της, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους εργαζόμενους στην Τράπεζα και όσους βοηθούν το έργο της υποστηρικτικά.

«Το Ιανουάριο του 2016 είχαμε εκλογές. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο ανανεώθηκε πλήρως αφού τα 7 από τα 9 μέλη είναι νέα άτομα, άνθρωποι δραστήριοι, με όραμα και όρεξη για δουλειά. Ακόμη, έχουμε νέο Γενικό Διευθυντή πολύ καλό γνώστη του Τραπεζικού συστήματος. Επίσης, κάθε εργαζόμενος στην Τράπεζά μας ήταν δίπλα μας με κατανόηση και σκληρή δουλειά όλη αυτή την περίοδο. Και, ήδη, μετράμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2016. Όπως θα έγινε αντιληπτό, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωστρέφειά μας. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και επαφές με πολίτες της Πιερίας, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυστηθούμε και να λύσουμε κάθε προκύπτουσα απορία. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από πλευράς τους. Ακόμη και σήμερα που ολοκληρώθηκε η Αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου, έρχονται στην Τράπεζα και αγοράζουν μετοχές. Έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό στους πολίτες αυτού του τόπου ότι αυτή η Τράπεζα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Πιερία. Πρέπει να τη στηρίξουμε, να την μεγαλώσουμε γιατί λειτουργεί προς όφελός μας. Ολοκληρώνω με την ευχή το 2016 να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να έχουμε όλοι πρόοδο. Σας ευχαριστώ».

 

Ηρακλής Τσιτλακίδης:

«Δίνουμε σκληρό αγώνα σε καθημερινή βάση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Ηρακλής Τσιτλακίδης προχώρησε σε αναφορά των εγγεγραμμένων και των διαγραφθέντων μελών, τονίζοντας ότι ο αριθμός των μερίδων σήμερα ανέρχεται στις 188.700. Ομόφωνα εγκρίθηκε η εγγραφή νέων μελών συνεταίρων. «Η Τράπεζα δίνει σκληρό αγώνα σε καθημερινή βάση για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την τοπική μας κοινωνία. Είναι πλεονέκτημα για τους Πιεριείς να έχουν τη δική τους Τράπεζα, η οποία ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματά τους. Αυτό αποτυπώνεται και στις εγγραφές νέων μελών, πάρα τις δύσκολες συγκυρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Ζησόπουλος:

«Ακολουθούμε με επιτυχία όλα τα διεθνή πρότυπα. Κρατηθήκαμε τη δύσκολη χρονιά. Προχωρούμε δυναμικά για να στηρίξουμε την τοπική οικονομία»

Ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Ζησόπουλος, προχώρησε στον αριθμητικό απολογισμό των πεπραγμένων του 2015. Πρωτίστως αναφέρθηκε στη νέα μέθοδο αποτίμησης που υποχρεούται η Τράπεζα να ακολουθεί, τονίζοντας: «Η Τράπεζα πλέον συντάσσει οικονομικές καταστάσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Έχει αλλάξει όλη η φιλοσοφία και στην σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και στην αποτύπωση των δεδομένων και στις προβλέψεις. Η Τράπεζα με τη νέα μέθοδο αποτίμησης, που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει, συντάσσει τις καταστάσεις με βάση κάποιες παραδοχές που είναι κοινά αποδεκτές σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό και λέγονται διεθνή πρότυπα, για να είναι ομοιόμορφα και να μπορούν να διαβάζονται από όλους. Η Τράπεζα αν και δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν οι συστημικές τράπεζες και πρέπει να συντάσσει όλες τις καταστάσεις σε ετήσια βάση αλλά και σε καθημερινή σχεδόν βάση να αποστέλλει στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία με τη σειρά της τα διοχετεύει στους φορείς και θεσμούς που μας εποπτεύουν. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για εμάς. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και καλά μηχανογραφικά συστήματα. Δεν εξαιρούμαστε από όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Ζησόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή σχολιάζοντας ότι «σ’ αυτό το περιβάλλον, το ιδιαίτερα εχθρικό για την επιχειρηματικότητα που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα. «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι η Τράπεζα είναι των καταθετών και επιχειρηματιών της Πιερίας γι’ αυτό και πρέπει να στηριχτεί. Γι αυτό είμαστε όλοι εδώ. Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου προερχόμαστε όλοι από το επιχειρηματικό πεδίο. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ευρώπη είναι κορυφαίος θεσμός. Σ’ εμάς δεν αναπτύχθηκε και πολύ καλά το σύστημα. Είμαστε από τις Συνεταιριστικές που καταφέραμε να παραμείνουμε και πρέπει να παραμείνουμε για να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Αυτός είναι ο αγώνας μας».

Τέλος, αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου τους 2016: «Ήδη στο α’ εξάμηνο του 2016 έχουμε βελτιώσει τα αποτελέσματά μας και τα έχουμε γυρίσει σε θετικό πρόσημο».

Νικόλαος Μπασδάνης:

«Στο α΄εξάμηνο του 2016 πετύχαμε μια σημαντική αναβάθμιση της Τράπεζας»

Στον προϋπολογισμό του 2016 αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Νικόλαος Μπασδάνης ο οποίος ανέδειξε όλες τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες που υιοθέτησε η Τράπεζα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δημιουργώντας νέες προοπτικές: «Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα και το κακό περιβάλλον, εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε την Τράπεζα. Δεν έχουμε την πρόθεση σε αυτή τη φάση να ανοίξουμε νέα καταστήματα, προσπαθούμε όμως και επεκτείνουμε άμεσα το δίκτυο των ΑΤΜs. Από την αρχή του χρόνου έχουμε θέσει σε λειτουργία το web banking, ήδη προμηθεύουμε την αγορά με μηχανάκια POS και είμαστε σοβαροί ανταγωνιστές στην αγορά, ενώ οι επιταγές μας πληρώνονται μέσω του διατραπεζικού συστήματος. Αναβαθμίσαμε το μηχανογραφικό σύστημα, μια αναγκαία ενέργεια, και αυτό είχε κόστος 40.000 ευρώ. Γενικώς μέριμνά μας είναι να έχουμε σύγχρονες δομές ώστε να παρέχουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Παρ’ όλη τη δαπάνη όμως για τον εκσυγχρονισμό μας, έχουμε θετικό πρόσημο στις εργασίες του πρώτου εξαμήνου του 2016. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει».

 

Στη Γενική Συνέλευση εκτός των ανωτέρω παραβρέθηκαν εκ του Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη: Αριστείδης Νίκας, Γεώργιος Μελετλίδης, Νικόλαος Χουσουρίδης και Μαρίνος Αγγλέζης.

Προεδρείο

Σημειώνεται, ότι εκλέχθηκαν ομόφωνα Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ο Αστέριος Φαρμάκης και Γραμματέας η Ακριβή Μαντωνίτσα, που συντόνισαν με επιτυχία την όλη διαδικασία. Τέλος, όλα τα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Σώμα.Αφήστε μια απάντηση

ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΩΝ
ΑΝΤΙΘΕΣΗ